”Hästarnas värld” är en serie böcker som är skrivna utifrån hästens perspektiv. Det är hästen själv som berättar en spännande historia ur sitt liv. Vi hamnar på olika platser i världen vid olika tidpunkter i historien. Den tredje boken heter ”Ut ur elden” och nu vänder vi blickarna mot Sundsvall år 1888.

Huvudpersonerna är det unga nordsvenska stoet Pärla och hennes kusk Erik. Det är en varm, torr sommardag och Pärla och Erik jobbar med att köra gödsel. De är på väg genom stan när en gnista plötsligt tänder fyr på ett skjul vid ån. Pärla och Erik försöker hjälpa till att släcka elden, men den starka vinden gör att det snart brinner i hela stan! Nu måste de skynda sig hem och rädda familjen!

Sundsvall var en stad med stora klassklyftor. De rika träpatronerna och deras familjer bodde ofta i stora, fina stenhus medan de fattiga bodde i tätt stående trähus. Branden i Sundsvall var den värsta i Sveriges historia. Efter denna katastrof infördes en riktig brandkår med anställda brandmän och hästar som drog brandsprutor och vattentunnor. Pärla berättar om sina upplevelser denna hemska och spännande dag.

Text: Marie Helleday Ekwurtzel
Illustrationer: Hedvig Häggman-Sund

Historiska fakta möter hisnande fabler!

 

Hästarnas värld – Ut ur elden

  • Categories →
  • Egna böcker
  • Fiktion
  • Lättläst
 
Back to top